Metoda „escrocheriilor Singer” revine în Zalău

 

Criza a readus în prim plan escrocheriile de tip Singer, zălăuanii fiind ispitaţi să se lase traşi pe sfoară prin metoda „cumpăr mașini de cusut”. În ultima perioadă, străzile din municipiul sălăjean au fost împânzite de afişe prin care un „colecţionar german” se arată interesat de cumpărarea acestei maşini de cusut care este un brand nemţesc. Sumele oferite – între 40.000 – 45.000 de euro, precum şi modalitatea de plată – pe loc – sunt cât se poate de atractive pentru persoanele naive, însă totul este, de fapt, o poveste înşelătoare.

Ca urmare, reprezentanţii Inspectoratuului de Poliţie Judeţean (IPJ) Sălaj atenţionează populaţia să nu se lase implicată în aceste afaceri necurate. „Atragem atenţia că astfel de anunţuri au existat şi în trecut, iar persoanele care le-au dat curs au fost înşelate de către cumpărători, rămânând şi fără maşinile de cusut şi fără bani. Sfătuim cetăţenii să nu dea curs acestor anunţuri şi să sesizeze de îndată poliţia, la numărul unic de apel 112, dacă sunt contactaţi de potenţiali cumpărători”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Sălaj, Tincuţa Dumuţa.

De fapt, metoda „cumpăr mașini de cusut” este una clasică prin care cetăţenii sunt duşi de nas. Mersul lucrurilor este relativ simplu: în momentul în care cineva dorește să vândă celor care au lipit anunţul o astfel de maşină de cusut, escrocii îl înștiințează pe respectiv că achiziția se face doar pentru două mașini de cusut cu aceeași serie. De asemenea, îl informează pe acesta că ştiu persoana care are o maşină potrivită şi care este dispusă să o vândă eventualului cumpărător. Astfel, în loc să vândă obiectul, persoana de bună credinţă ajunge să mai cumpere o maşină de cusut marcă germană, cu gând să vândă „un pachet” de două maşini celui care a lipit anunţurile în oraş. Numai că atunci când victima încearcă să-l contacteze pe acest prim cumpărător pentru a-i vinde cele două maşini Singer, acesta nu mai răspunde la telefon.

Sălajul nu este singurul judeţ în care criza i-a reînviat pe escrocii cu maşini de cusut, anunţuri înşelătoare fiind lipite în număr foarte mare şi în alte oraşe din Ardeal şi Moldova.

 

4 Thoughts to “Metoda „escrocheriilor Singer” revine în Zalău”

  1. Zălăuan

    Binevenit acest articol, pentru că dacă excrocul revine în Zălau, înseamnă că tot au fraerit el pe cineva.
    Şi eu am sunat odată la nr. de telefon afişat şi din trei vorbe l-am mirosit pe excroc.
    Mie mi-a spus că maşina Singer pe care o deţin, este de damă, iar el achiziţionează numai perechi, de damă şi de bărbaţi. Dar cunoaşte el pe cineva în Cluj care are o maşină pt bărbaţi, să mă duc să o cumpăr şi apoi să mă duc cu ele la BCR, la licitaţie.
    Nici nu am ştiut ce să fac, să râd sau să plâng, pt. există concetăţeni care cred că există maşini de cusut de damă şi de bărbaţi !!
    Nu mai spun că cel cu care am vorbit, chipurile din Cluj, era tot aceeaşi persoană, care se tot forţa şă-şi schimbe vocea.

    1. Anonim

      se scrie ESCROC nu excroc
      FRAIERIT, nu fraerit

  2. Marius

    Singer nu este un „brand” nemtesc (va este rusine sa folositi termenul „marca” ?),ci este o marca Americana.Compania a fost fondata in 1851 la New York,NY. sub denumirea „I.M.SINGER COMPANY” .Suna „nemteste” intr-adevar,dar nu este !

  3. Anonim

    de ce nu suna cineva de la politie la acest numar, sa instrumenteze dosarul si sa. scpe de el?

Leave a Comment